Kortspel på resan

Om du planerar att tågluffa, åka buss eller kanske redan är på resande fot när du läser detta, rekommenderar vi att du införskaffar en kortlek. Den tar nästan ingen plats, är billig att köpa (och ersätta när några kort kommit på villovägar mellan landgränserna) och det ger stor variation i underhållningen på resan. Att åka buss i tio timmar eller sitta på ett tåg hela natten tar dig från punkt A till B men efter några timmar finns det ingen utsikt i världen som är tillräckligt intressant för att du ska fortsätta stirra ut genom fönstret. Ta fram kortleken och dela ut. Om du reser själv behöver du bara börja bland och nicka mot en tom plats bredvid dig så kan du säkert charma en medresenär att hänga med.

Vändåtta

Vändåtta är ett spel för 2-8 spelare och lätt att lära sig.  Sortera bort 2-5 om ni är färre än 4 som spelar. Alla 8 är en joker som du kan lägga när du inte kan eller vill spela kort. För att lägga ess behöver du ett annat kort på handen med samma valör (hjärter ess kräver en annan hjärter på handen för att få spelas).Dela ut 6 kort och lägg övriga på en hög i mitten. Vänd på översta kortet i högen. Om du inte kan eller vill lägga några kort alls får du ta ett straffkort från högen, vinnaren är den som kan lägga ut alla sina kort. Ni följer första kortet i högen, lägg en högre valör eller samma nummer men annan färg för att byta. Du får lägga flera kort av samma valör samtidigt om du kan. Du tar sedan upp kort lika med antalet du lade i högen och det är nästa persons tur.

Vändtia

Det här spelet är perfekt för två personer men fungerar med fler spelare, är ni fler än fyra behöver ni dock två kortlekar. Dela ut tre kort nedvända på bordet framför alla. Lägg sedan tre uppåtvända kort på dessa. Sedan får alla tre kort vardera på handen. Korthögen läggs i mitten och översta kortet läggs uppåtvänt. Första personen måste lägga samma eller högre siffra, färg spelar ingen roll. Lägger du ett kort, drar du ett kort. Du får lägga flera kort av samma valör om du har det på handen. Kan du inte lägga högre än tidigare spelare måste du ta upp hela högen och avstå din runda.När högen i mitten är slut och någon har fått slut på handen får de välja att spela ett av de uppåtvända korten på bordet. När de uppåtvända korten är slut får du chansa på de nedåtvända, en åt gången. Du får inte gå ut på en tia eller två. Detta på grund av att vändtian vänder bort hela kasthögen i mitten och det är din tur igen. En två är som en joker och nästa person får lägga vad de vill.